Προπονητικά Αθλητιατρικά

Η κίνηση του overlap

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν πολλούς όρους, όπως overlap, transition game, 1 – 2 , διαγώνια κάλυψη, συγκέντρωση κτλ. Πολλοί από αυτούς τους όρους είναι γνωστοί, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται προσπάθεια διερεύνησης του όρου overlap, αλλά και των μειονεκτημάτων και των πλεονεκτημάτων αυτού.
Τι είναι το overlap;
Το overlap είναι η κίνηση του παίκτη χωρίς την μπάλα στην πλάτη του συμπαίκτη του που έχει την μπάλα και είναι μια επιθετική κίνηση που μπορεί να γίνει από όλους τους παίκτες που συμμετέχουν στο επιθετικό κομμάτι. Αυτή η κίνηση προϋποθέτει καλή αντοχή, υψηλό επίπεδο τεχνικής, καλό «διάβασμα» του παιχνιδιού και τακτική ευφυΐα. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο γίνεται ολοένα και πιο γρήγορο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προπονούνται όλοι οι παίκτες – και ειδικότερα τα πλάγια χαφ με τα μπακ – σε αυτή τη συνδυαστική κίνηση, η οποία μπορεί να γίνει με 2 ή και 3 παίκτες.
Πλευρικό overlap
Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της κίνησης είναι, ότι χρησιμοποιείται για να κερδίζεται πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου και να δημιουργείται μια κατάσταση 2 vs 1, ώστε να είναι δυνατή η εκμετάλλευση του ελεύθερου χώρου. Για να γίνει το overlap σωστά πρέπει ο παίκτης που έχει την μπάλα να κατευθυνθεί προς τον αντίπαλο αμυντικό και την κατάλληλη στιγμή ο συμπαίκτης του να κάνει το overlap για να του δώσει δυο επιλογές:
  • αν ο αμυντικός μείνει στον παίκτη που έχει την μπάλα τότε ο επιτιθέμενος πρέπει να κάνει πάσα στο συμπαίκτη του που έχει κάνει κίνηση και
  • αν ο αμυντικός ακολουθήσει την κίνηση του παίκτη χωρίς την μπάλα, τότε ο παίκτης που έχει την μπάλα βρίσκει το χώρο για να τελειώσει μόνος του τη φάση.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της κίνησης, αφού δίνει αυτομάτως στην ομάδα που επιτίθεται δύο επιλογές.
Τα δύο συνήθη overlap
Έχουμε το πλευρικό overlap και το εσωτερικό. Το πλευρικό χρησιμοποιείται κυρίως από τα μπακ και τα χαφ – εξτρέμ της ίδιας πλευράς και είναι η βασική επιθετική κίνηση των συστημάτων 4–4–2 και 4–3–3 όταν θέλουμε να κάνουμε ανάπτυξη από το πλάι για να απειλήσουμε κυρίως με σέντρες. Για να γίνει σωστά η κίνηση πάνω στη γραμμή ή λίγο πιο μέσα από αυτή πρέπει το χαφ – εξτρέμ όταν έχει την μπάλα να κάνει κίνηση προς τα μέσα έτσι ώστε να δώσει χώρο στο μπακ να ανέβει όλη την πλευρά και να υποδεχτεί την μπάλα στο χώρο και πάνω στην κίνησή του για να σεντράρει ή να προσπαθήσει να κινηθεί μέσα στην περιοχή αν υπάρχει η δυνατότητα.
Εσωτερικό overlap
Η κίνηση αυτή βέβαια πάνω στη γραμμή μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε παίκτη βρεθεί σε αυτή τη θέση. Το εσωτερικό overlap γίνεται κυρίως από τα φορ και τα εσωτερικά ή επιθετικά χαφ που κάνουν κινήσεις κυρίως στον άξονα και έχουν ως στόχο να απειλήσουν άμεσα με γκολ τον αντίπαλο τερματοφύλακα.
Το overlap θέλει μεγάλη προσοχή τη στιγμή που θα το κάνουμε διότι μπορεί να δώσει δικαίωμα στον αντίπαλο να βγει στην κόντρα επίθεση και να βρει χώρους, αφού θα λείπει παίκτης. Στο πλευρικό overlap για παράδειγμα πρέπει το μπακ όταν είναι να κάνει την κίνηση να μπορεί να δει αν γίνεται το χαφ – εξτρέμ να του δώσει την μπάλα με πρόσωπο( τακτική ευφυΐα), διότι αν είναι με πλάτη ή πιέζεται ο συμπαίκτης που έχει την μπάλα τότε μπορεί να γίνει ένα κλέψιμο και να δημιουργηθεί κίνδυνος στο χώρο που έχει μείνει ελεύθερος από το ανέβασμα του παίκτη.
Στο εσωτερικό overlap επειδή η κίνηση γίνεται συνήθως πολύ κοντά στην αντίπαλη περιοχή υπάρχουν οι καλύψεις και μπορεί ο κίνδυνος να είναι μικρότερος.

ΠΗΓΗ: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου